Pyörtyilevä eteisvärinäpotilas

Olen 56-vuotias nainen, minulle on tehty kaksi katetriablaatiota eteisvärinän takia (ensimmäinen flimmeri vuonna 2013). Ensimmäinen ablaatio vuonna 2015, silloin eteisvärinä pysyi pois vuoden ja 3 kuukautta. 1.2.2017 tehtiin toinen, pitkin kevättä on ollut lyhyitä eteisvärinäkohtauksia. Nyt kesällä usein ja viimeisen kahden viikon aikana lähes päivittäin. Kaikki ovat kääntyneet itsestään. Nyt minua on alkanut vaivata seuraava asia: kun rytmi kääntyy takaisin sinusrytmiksi, tunnen sen päässäni hyvinkin voimakkaana "sumentumisena", lähes tajunnan menettämisenä. Ovatko nämä tuntemukset vaarallisia? Toki olen tyytyväinen siihen, että rytmi palautuu. Lääkkeeni: Tambocor 200 mg, Emconcor 2,5 mg, Losatrix Comp 50/12,5 mg ja Amlodipin 5 mg kaikkia kerran päivässä, niin ja tietysti Marevan.

8.8.2017
Mamma

Kuvailtu oire, joka selvästi ilmaantuu eteisvärinäkohtauksen päättyessä ja sinusrytmin käynnistyessä, sopii tarinan perusteella sinusrytmin lakkoiluun. Lääkärin termi oireelle olisi ”presynkope”, joka tarkoittaa verenkierrollisesta syystä aiheutuvaa hetkellistä tajunnan hämärtymistä. Termi ”synkope” tarkoittaa samasta syystä johtuvaa täydellistä tajunnan menetystä.

Jo muutaman sekunnin viive sinusrytmin alkamisessa riittää aiheuttamaan mainitun presynkopaalisen oireen. Tambocor®-lääke todennäköisesti pahentaa tilannetta, joten lääke pitäisi jättää pois. Seurauksena tästä eteisvärinää tulee valitettavasti esiintymään enemmän.

Presynkope-kohtaukset ennustavat todennäköisesti synkope-kohtausta, eli oireisto saattaa vaikeutua. Tilanne täytyy siksi ilman muuta selvittää pikaisesti. Koska kohtauksia esiintyy päivittäin, diagnoosi saadaan nopeasti ja parhaiten selville seuraamalla sydämen rytmiä sairaalassa telemetriassa. Tästä syystä kehotankin potilasta hakeutumaan sisätautipäivystykseen. Jos diagnoosi vahvistuu edellä kuvailluksi, sen nimi on sairaan sinuksen oireyhtymä (SSS). Jos eteisvärinä on oireinen, kuten tässä tapauksessa ilmeisesti on koska on tehty toistuvia eteisvärinän katetriablaatiohoitoja, ja nykyinen lääkitys katsotaan edelleen tarpeelliseksi, hoito on sydämen tahdistinhoito. 

9.8.2017

Anna-Mari Hekkala
Anna-Mari Hekkala
Ylilääkäri