Hyppää sisältöön
Etusivu / Elämää sairauden kanssa / Lääkehoito / Harvinaiset verenpainelääkkeet

Harvinaiset verenpainelääkkeet

Jos tavallisilla verenpainelääkkeillä ei saada painetta kohdalleen, voidaan joutua turvautumaan harvinaisempiin lääkkeisiin.

Anna-Mari Hekkala, ylilääkäri
Julkaistu 22.6.2022

Kohonneen verenpaineen hoitoon on tarjolla monia lääkevalmisteita. Useimmat potilaat tarvitsevat kolme, jopa neljä erilaista lääkettä. Jos nämä sekä elintapamuutokset eivät riitä, joudutaan harkitsemaan harvinaisempia lääkevaihtoehtoja.

Koska lääkkeiden käyttö on vähäistä, lääkeyritys ei ole aina hakenut korvattavuutta valmisteelle Suomessa. Moksonidiinia lukuun ottamatta seuraavassa luetelluilla ei ole tällä hetkellä Kela-korvattavuutta.

Pratsosiini (Pratsiol®) on alfareseptorien salpaaja eli laajentaa verisuonia. Tämän ryhmän lääkkeillä ei laajoissa tutkimuksissa ole saatu yhtä suotuisia tuloksia kuin ensisijaislääkkeillä. Lääkkeestä on kaksi tablettivahvuutta, 1 mg ja 2 mg. Lääke otetaan 2-3 kertaa päivässä.

Klonidiini (Catapresan®) on vanha tehokas verenpainelääke, joka vaikuttaa estämällä sympaattisen hermoston toimintaa keskushermostossa. Sillä on edelleen sijansa erityisesti sairaalassa hoidettaessa verenpainekriisiä eli tilannetta, jossa kohonnut paine uhkaa aiheuttaa elinvaurioita. Pitkäaikaishoidossa klonidiinin kiusalliset sivuvaikutukset (väsymys ja suun kuivuminen) ovat vähentäneet sen käyttöä paremmin siedettyjen lääkkeiden hyväksi.

Moksonidiini (Physiotens®, Moxonidin) on sukua klonidiinille. Haittavaikutukset mutta myös teho ovat vähäisempiä. Yhteisvaikutus beetasalpaajan kanssa voi olla paradoksaalinen eli verenpainetta nostava.

Aliskireeni (Rasilez®) on niin sanottu suora reniinin estäjä eli se vaikuttaa samaan tapahtumaketjuun kuin tavalliset verenpainelääkkeet ACE:n estäjät ja ATR:n salpaajat. Valmistetta ei tällä hetkellä ole saatavilla Suomessa.

 

 

 

Lue seuraavaksi

Tietoa
Tukea
Lahjoita
Liity jäseneksi