Sisältöön Tulosta
 
 
 
 
 

E-Resepti tuli

E-resepti varmistaa ja joustavoittaa lääkehoitoa. Siirtymävaiheessa potilaita neuvotaan niin terveyskeskuksessa kuin apteekissa ja lisätietoa saa netistä.

 

 Järvenpään I Farma Apteekin tiskillä asiakas on juuri huokaissut helpotuksesta: 

- Enää ei tarvitse penkoa papereita piirongin laatikosta: marssii vain apteekkiin, jossa kaikki tiedot löytyvät koneelta.

Sähköisen lääkemääräyksen eli e-reseptin ansiosta reseptit pysyvät tallessa ja järjestyksessä.

Lääkehoito on kokonaisuutena turvallisempaa, kun asiakkaan henkilökohtainen lääketieto tallentuu yhteen varmaan paikkaan, josta lääkäri ja apteekin toimihenkilö voivat tarkistaa tilanteen.

Potilaat arvostavat myös sitä, että lääkkeen voi hakea mistä tahansa apteekista esimerkiksi omalla lomapaikkakunnalla.

Moitteitakin uusi järjestelmä on saanut: jotkut asiakkaat jännittävät muutosta, vierastavat tietokonetta ja epäilevät lääkkeidensä hallintaa.

Siirtymävaiheessa asenteet toki aina vaihtelevat:

- Niinhän se oli pankkikirjoistakin luovuttaessa. Ajan mittaan kätevään järjestelmään sopeutuvat myös ne, jotka nyt alussa epäröivät, uskoo sydänyhdyshenkilö farmaseutti Sirkka Jokinen.

 

Kitkatta käyntiin

 

Apteekkariliiton kyselyissä on saatu samansuuntaisia tuloksia: valtaosa asiakkaista kiittää, pienempi osa vastustaa uudistusta.

Myös apteekeista on kantautunut hyvää palautetta:

- Apteekeille tärkeintä on lääkitysturvallisuus ja tietosuoja. Kun toimintamallit ovat järkeviä ja järjestelmät keskustelevat kitkatta keskenään, potilasturvallisuus paranee, asiantuntijaproviisori Iiro Salonen Apteekkariliitosta sanoo.

Apteekin ja lääkärin välinen tiedonkulku paranee yhteisen sähköisen tietokannan, Reseptikeskuksen ansiosta. Terveydenhuollon ammattihenkilöstö - päävastuun kantava lääkäri ja apteekin farmaseuttinen toimihenkilö - voivat tarkistaa kokonaistilanteen Reseptikeskuksen sivustolta yhdellä silmäyksellä, tietenkin potilaan luvalla. Tiedon perusteella he voivat arvioida lääkkeiden yhteisvaikutuksia ja karsia päällekkäisyyksiä.

Asiakas ei välttämättä tarvitse omaa tietokonetta:

- Lääkäri tiivistää kirjalliseen potilasohjeeseen kaiken tarpeellisen lääkkeestä ja sen käytöstä. Apteekki liimaa lääkepakkauksen kylkeen annosohjetarran, josta selviää, kuinka kauan resepti on voimassa ja paljonko lääkettä on jäljellä, Salonen rauhoittaa.

- Täysi-ikäinen kansalainen voi tarkistaa omilla pankkitunnuksillaan Kanta-fi- sivustolta sähköiset reseptinsä.

Nyt E-reseptiä käytetään julkisessa terveydenhuollossa 12 piirissä eli puolessa kaikista sairaanhoitopiireistä ja loput liittyvät siihen ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Kaikki apteekit toimittavat jo sähköisiä reseptejä.

Yksityiset terveyspalveluntuottajat tulevat mukaan huhtikuuhun 2014 mennessä.

Täydellisesti järjestelmää voidaankin arvioida vasta sitten, kun yksityinenkin puoli toimii siinä koko tehollaan:

- Seuraavan puolentoista vuoden aikana järjestelmää ja toimintamalleja kehitetään edelleen, Salonen lupaa.

Hän toivoo, että myöhemmässä vaiheessa toimii Kansallinen Terveysarkisto, jonne tallentuvat myös röntgenkuvat ja laboratoriotulokset ja jossa on tietoa myös hoidoista ja lääkevasteesta.

 

 

Sydänyhdyshenkilö auttaa

 

Sydänpotilaat hyötyvät sähköisestä reseptistä etenkin siksi, että he käyttävät usein monia lääkkeitä. Lääkäri voi seurata lääkkeiden ottoa ja hoidon toteutumista. Myös eri lääkäreiden määräämät lääkkeet näkyvät koneelta.

- Sydänpotilas voi tarvita jo verenpaineen hoitoon kolmea eri lääkettä. Iän myötä sairaudet ja lääkitykset lisääntyvät, Sirkka Jokinen sanoo.

Järvenpään I Farma Apteekissa työskentelevä Sirkka on yksi apteekkien 570 sydänyhdyshenkilöstä. Ensimmäiset sydänyhdyshenkilöt nimettiin Apteekkien sydänohjelman alkaessa vuonna 2005.

Järvenpäässä kansansairauksien tiimoilta oli toimittu jo sitä ennen ja toimintatavat ovat vuosien mittaan vakiintuneet:

- Sydänviikolla ja Maailman sydänpäivän aikaan yhdistyksen väki saa meiltä tilan verenpaine- ja kolesterolimittausten ja terveysneuvonnan järjestämiseen. Muina aikoina he mittaavat kuukausittain jossain paikallisessa ruokakaupassa tai tavaratalossa, tietää aktiivinen yhdyshenkilö.

Apteekissa jokainen palvelee sydänpotilaita, mutta Sirkka on asialle vihkiytynyt. Hänen lempiaiheensa on elintapaneuvonta, jota apteekit yhä enemmän jakavat lääketiedon lisäksi. Apteekin on havaittu sopivan neuvontaan:

- Asiakas on otollista maaperää terveyskeskustelulle, kun hän hakee ensimmäisiä verenpainelääkkeitään.

Sirkka tekee tiskin yli pika-analyysin asiakkaastaan ja avaa keskustelun liikunnasta ja ravinnosta. Tupakoinnistakin puhutaan.

- Elämäntavat ovat herkkiä asioita eikä niistä voi puhua kovin suorasukaisesti.

Kokemuksen myötä psykologinen silmä kehittyy. Sirkka on työskennellyt Järvenpään Farmassa 26 vuotta.

- Jotkut kysyvät, miten jaksan olla vielä innostunut. Tämä työ kannattaa, koska varsinkin sydänsairauksissa ihminen voi itse tehdä niin paljon. Lääkkeet ja elämäntavat ovat sama asian eri puolia.

Apteekkien yhteistyö on laajentunut ja uusia toimintamuotoja otetaan käyttöön.

- Ennaltaehkäisyyn liittyvät mittaukset, testit ja riskikartoitukset sopivat hyvin apteekkien tehtävänkuvaan. Toivottavasti yhteistyö laajenee terveydenhuoltoon päin, Iiro Salonen sanoo.

 

 

E-resepti sopii jokaiselle

  • Tietokonetta ei tarvita, kaikki näkyy myös paperilla.
  • Lääkäri selittää uutta käytäntöä reseptiä määrätessään.
  • Apteekeissa ja terveyskeskuksissa neuvotaan ja jaetaan esitteitä.
  • Sähköisestä reseptistä saa kieltäytyä, ketään ei siihen pakoteta.
  • Kysy rohkeasti apteekista, lääkäriltä ja hoitajilta.

 

 

 

Teksti ja kuva: Marjatta Karvinen

1.11.2012

 

Hakuohje

Sisällöstä voi hakea tietoa vapaalla sanahaulla.

Vapaa sanahaku käy läpi tekstisisällöt, otsikot ja kuvatekstit.

Haku käyttää oletusarvona hakusanojen välissä TAI-operaattoria.

Haku ei tee eroa suurten tai pienten kirjainten välillä.

Hakusanan voi katkaista asteriskilla eli tähtimerkillä (*) sanan lopusta, mikä on hyödyllistä eri taivutusmuotojen etsimisessä.