Sisältöön Tulosta
 
 
 
 
 

Hidas syke ja sydänsairauden pelko

Kysymykseni koskee hidasta leposykettä. Olen 34-vuotias mies, eikä minulla ole mitään todettuja sairauksia. Olen ylipainoinen (178cm/110kg). Sykkeeni on ollut aiemmin normaali, eikä minulla ole ollut minkäänlaisia sydänoireita.

                                         
Olen viime kuukausina kärsinyt lievästä päänsärystä ja huimaustuntemuksista. Tämän vuoksi olen seurannut verenpainetta kotona ja ohessa myös normaali syketasoni on tullut tutuksi. Eli lähes poikkeuksetta se oli levossa noin 75. Verenpaine on todettu normaaliksi: noin 130/80.


Eräänä aamuna mitatessani verenpainetta sykkeeni oli 48. Lisäksi kärsin koko päivän rytmihäiriötuntemuksista (muljahduksia). Leposykkeeni pysyi matalalla noin viikon ajan, minkä jälkeen se on ollut yleensä normaali (75), mutta laskee edelleen ajoittain välille 45-55 (keskimäärin joka toinen päivä). Rytmihäiriötuntemukset ovat myös pääosin kadonneet. Tätä on jatkunut nyt noin kaksi kuukautta.


Tutkimuksina on otettu laaja skaala verikokeita, kaikki arvot kunnossa pl. korkea kolesteroli. Lisäksi otettu thorax röntgen sekä lepo EKG, jotka molemmat normaaleita. 24-h EKG-serurannassa havaittu matala syke (49 päivällä, 44 yöllä) sekä lyöntien välien poikkeuksellisen suurta vaihtelua. Ei yli 2 sekunnin katkoksia, ei rytmihäiriöitä. Syke nousee rasituksessa normaalisti.


Diagnoosiksi tuli sinussolmukkeen toiminnallinen häiriö, syy tuntematon. Hoidoksi seuranta.
Kuitenkin sykkeen laskiessa matalalle koen oloni väsyneeksi ja "raskaaksi". Enkä ole täysin vakuuttunut siitä että sydämeni on täysin kunnossa. Mitkä syyt voivat aiheuttaa sykkeen madaltumista (oireeni alkoivat todella nopeasti)? Mitä tutkimuksia pitäisi tehdä, jotta sydänperäiset sairaudet saataisiin varmuuudella poissuljettua? Voiko syy olla hermostollinen eli olla yhteydessä jännityspäänsärkyyn, joksi päänsärkyäni ja huimastani on myös arveltu?

Nimimerkki Bradykardia 


Vastaus:

 

24 tunnin EKG:ssa mainitut sykearvot ovat ilmeisesti minimiarvoja eivätkä sellaisenaan erityisen poikkeavia, varsinkaan kun sykkeen sanotaan nousevan rasituksessa normaalisti. Ne eivät aiheuta vakavia oireita kuten tajuttomuutta tai toimintakyvyttömyyttä. Tällaiset löydökset tai mainitut epämääräiset oireet eivät oikeuta tahdistimen asennusta. Jännityspäänsärky lienee aivan erillinen asia.


Jo tehdyillä tutkimuksilla merkittävä sydänsairaus on suurella varmuudella suljettu pois. Kysyjä voi toki hakeutua ultraäänitutkimukseen, jos lisänäyttöä sydämen tilasta kaivataan.

1.4.2011

 

Hakuohje

Sisällöstä voi hakea tietoa vapaalla sanahaulla.

Vapaa sanahaku käy läpi tekstisisällöt, otsikot ja kuvatekstit.

Haku käyttää oletusarvona hakusanojen välissä TAI-operaattoria.

Haku ei tee eroa suurten tai pienten kirjainten välillä.

Hakusanan voi katkaista asteriskilla eli tähtimerkillä (*) sanan lopusta, mikä on hyödyllistä eri taivutusmuotojen etsimisessä.