Nitraatit

Nitraatteja eli nitroja käytetään angina pectoris -oireen hoitoon ja ehkäisyyn. Nitraatit jaetaan lyhyt- ja pitkävaikutteisiin. Nitrot laajentavat verisuonia, jolloin sepelvaltimoiden verenvirtaus lisääntyy ja muiden suonten laajentuessa sydämen työ kevenee.

Lyhytvaikutteisia nitroja (pikanitroja) käytetään angina pectoris -kivun hoitoon. Liukeneva tabletti (resoribletti) pannaan kielen alle sulamaan tai suihkemuotoista valmistetta suihkutetaan kielen päälle. Nitrosid® on pureskeltuna lyhytvaikutteinen. Vaikutus alkaa tyypillisesti parissa minuutissa. Jos rintakivun helpottumiseen menee selvästi pidempi aika, kyse ei todennäköisesti ole nitron vaikutuksesta.

Pikanitroa voi ottaa myös ennakoivasti esimerkiksi liikkeelle lähtiessä tai ennen portaiden tai ylämäen nousua. Vaikutus kestää parikymmentä minuuttia.

Pitkävaikutteisia nitroja on nieltävinä tabletteina ja laastareina. Ne ovat hyödyksi lähinnä silloin, kun pikanitrojen tarve on säännöllistä. Niillä ei ole vaikutusta sepelvaltimotaudin kulkuun (ennustevaikutusta), joten niitä ei ole tarpeen käyttää varmuuden vuoksi, ainoastaan oireiden lievittämiseksi. Pitkävaikutteisia nitroja voidaan käyttää myös vaikeaoireisessa sydämen vajaatoiminnassa, erityisesti kun se johtuu sepelvaltimotaudista.

Nitraattien teho säilyy parhaiten, kun niiden vaikutuksessa on päivittäinen tauko. Siksi rasitusrintakivuissa pitkävaikutteisten nitrojen vaikutus on paras kohdentaa aktiiviseen aikaan ottamalla lääke 1-2 annoksena aamulla ja tarvittaessa iltapäivällä.

Nitrojen käytön määrälle ei ole ylärajaa. Runsas tarve herättää kuitenkin kysymyksen taudin tarkemmasta selvittelystä pallolaajennuksen tai ohitusleikkauksen mahdollisuutta ajatellen. Äkillisesti lisääntynyt tarve tai nitron aiemmasta kokemuksesta poikkeava tehottomuus voi johtua sepelvaltimotaudin pahenemisesta tai vakavasta kohtauksesta, jolloin on soitettava hätänumeroon 112.

Nitrot voivat haittavaikutuksena aiheuttaa päänsärkyä. Taipumus siihen saattaa mennä ohi käyttöä jatkettaessa. Joskus se muodostuu esteeksi nitrojen käytölle. Nitraattien verisuonia laajentava vaikutus voi joskus laskea verenpainetta liikaa, erityisesti saunomisen tai alkoholin käytön yhteydessä. Verenpaineen lasku voi johtaa pyörtymiseen. Tällöin apuun tulleiden ei pidä nostaa pyörtynyttä pystyyn, vaan antaa hänen olla makuulla ja nostaa jalat kohoasentoon.

Nitron haittoja, ennen kaikkea huimausta ja pyörtymistä, voi ehkäistä ottamalla lääke istuallaan tai makuulla. Nitroa ei pidä ottaa mihin vaivaan hyvänsä, ei esimerkiksi pistäviin rintakipuihin eikä varsinkaan rytmihäiriötuntemuksiin, joiden yhteydessä verenpaine saattaa jo valmiiksi olla matala.

Lääkeaine Valmistenimet Huomauksia
Lyhytvaikutteiset
Glyseryylitrinitraatti eli nitroglyseriini Nitro 0,5 mg resoribletti

Nitrolingual akut sumute suuonteloon (erityislupavalmiste)

Alempi erityiskorvaus kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa ja kroonisessa sepelvaltimotaudissa (Nitro)
Isosorbididinitraatti Dinit sumute suuonteloon

Nitrosid 5-10 mg (ei retard-muoto) pureskeltuna

Alempi erityiskorvaus kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa ja kroonisessa sepelvaltimotaudissa
Pitkävaikutteiset tabletit
Isosorbididinitraatti Nitrosid ja Nitrosid retard nieltynä Alempi erityiskorvaus kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa ja kroonisessa sepelvaltimotaudissa
Isosorbidimononitraatti Imdur

Isangina

Ismexin

Ismox

Ormox

Isosorbide mononitrate Vitabalans

Alempi erityiskorvaus kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa ja kroonisessa sepelvaltimotaudissa
Pitkävaikutteiset laastarit
Glyseryylitrinitraatti eli nitroglyseriini Deponit

Minitran

Nitro

Transiderm-Nitro

Alempi erityiskorvaus kroonisessa sydämen vajaatoiminnassa ja kroonisessa sepelvaltimotaudissa